MS: Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au fost repartizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din 98 de spitale din țară

MS: Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au fost repartizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din 98 de spitale din țară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/10/2021, 14:21

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că aprovizionează în continuare spitalele cu medicamentele necesare asigurării asistenței medicale a pacienților cu COVID-19.

Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în unitățile sanitare cu paturi care au în tratament pacienți infectați cu SARS-Cov-2, a transmis, miercuri, instituția, printr-un comunicat de presă.

Aproximativ un sfert dintr-o nouă comandă

Este vorba despre 5.692 de flacoane de Remdesivir 100 mg din cele 24.160 de flacoane achiziționate printr-un contract subsecvent în urma Acordului- Cadru încheiat de Comisia Europeană cu firma producătoare pentru statele membre.

Potrivit reprezentanților MS; medicamentul a ajuns în 98 spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, cu forme medii de boală.

Criteriile de repartizare ale medicamentului au ținut cont de necesarul minim de flacoane/pacient tratat și de numărul pacienților internați, confirmați, în secții și în ATI care necesită administrare, precizează MS.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul de la conducerea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru cinci zile de cură cu Remdesivir (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 10.085,4 lei pentru fiecare pacient.

Câte de eficient este tratamentul cu Remdesivir

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul Miisterului Sănătății  nr 533/2021 de modificare a Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în vigoare dn 24 martie 2020, „dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.”.

„Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul COVID-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARSCoV-2. (…) Eficienţa remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO”, se arată în cel mai recent act normativ.

Remdesivir a fost autorizat în UE în iulie 2020 prin produsul Veklury indicat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a diseminat informațiile Agenției Europene a Medicamentului.

Veklury a primit o „autorizație condiționată de punere pe piață” din partea  pe baza rezultatelor studiului c randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, NIAID-ACTT-1, care a arătat o îmbunătățire a timpului de recuperare la pacienții spitalizați cu COVID-19, permițându-le să petreacă mai puțin timp în spital sau pe tratament.

Studiul a implicat 1.063 de pacienți spitalizați (120 cu formă ușoară până la moderată și 943 cu formă gravă) și a arătat următoarele:

  • În populația generală a studiului, pacienții tratați cu Veklury și-au revenit după aproximativ 11 zile, comparativ cu 15 zile în cazul pacienților cărora li s-a administrat placebo („tratament dummy”).
  • Pentru pacienții cu boală gravă care necesită oxigen suplimentar, timpul de recuperare a fost de 12 zile pentru pacienții cărora li s-a administrat remdesivir, comparativ cu 18 zile pentru pacienții tratați cu placebo.

Nu s-a observat nicio diferență în timpul până la recuperare în subgrupul de pacienți cu boală gravă care au început tratamentul cu remdesivir atunci când erau deja pe ventilație mecanică sau ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală). Nu s-a observat nicio diferență nici la pacienții cu boală ușoară / moderată care nu necesită oxigen suplimentar: timpul până la recuperare a fost de 5 zile atât pentru grupul care a primit remdesivir, cât și pentru grupul placebo.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Cine e românul care s-a pensionat la doar 25 de ani. Va încasa 3.000 de...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Maria Constantin, despre cea mai dureroasă despărțire din viața sa: „Voi fi alături de el...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
S-a dat INTERZIS pentru șoferii români. Decizia se aplică de astăzi, 30 MAI
Andreea Tonciu, în stare de șoc. Mesaj pentru cel care îi vrea răul
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare
×